Leiden
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsflits 10 Oktober 2020

LEZING KIRGIZIË EN MONGOLIË

Spreker:     Dhr. J.W. Lagerweij
Datum:       donderdag 15 oktober 2020
Locatie:      Wellantcollege, Lange Voort 70, 2341 KD Oegstgeest
Aanvang:    20.00 uur
Aanmelden: per email naar info@leiden.groei.nl o.v.v. uw naam, aantal personen en telefoonnummer (uiterlijk 14 okt.).


Kirgizië: een land vol bloemen, natuur en cultuur. Mongolië: een fietstocht in de voetsporen van Djengis Khan. Ik neem u mee naar Kirgizië en Mongolië, twee landen in Centraal Azië. Tot voor kort voor ons nog witte vlekken op de wereldkaart.
Eerst neem ik u mee op een botanische reis door Kirgizië. In omvang slechts half de grootte van Duitsland maar met meer plantensoorten dan in heel Europa. In Kirgizië zie je de planten in hun oorspronkelijke omgeving: indrukwekkende landschappen die elkaar voortdurend afwisselen. Miljoenen edelweissen, prachtige gentianen, berghellingen vol geraniums, de oervorm van de ridderspoor.
In het tweede deel reizen we onder meer over de oneindige groene steppen van Mongolië, waar nomadische veehouders al eeuwen lang rondtrekken met hun kuddes en wonen in hun gers (tenten).
Mongolië is voor een groot deel een hoogvlakte die in hoogte varieert van 1.000 tot 2.000 meter. Het noorden en westen zijn overwegend bergachtig en in het zuiden ligt de Gobi-woestijn die doorloopt tot in China. Omdat het land ver van de zee ligt heeft het een extreem landklimaat met winters die vaak lang en koud zijn, met veel sneeuw. De zomers zijn er kort en heet. In die periode kleuren de hellingen er blauw door de irissen of geel door de bloeiende trollius. Kortom: Mongolië is een land van oneindige vlakten met restanten van een historische cultuur. Een land ook waar de ‘oude’ Djengis Khan nog overal aanwezig is. Maar je ervaart er bovenal de enorme gastvrijheid van de mensen
J.W. Lagerweij.
 

 

Plantenruilavond.

Datum:     woensdag 28 oktober 2020
Aanvang:  20.00 uur
Locatie:     Wellantcollege, Lange Voort 70, 2341 KD Oegstgeest

Aanmelden voor deelname bij Jan Brussee middels een e-mail (uiterlijk 27 oktober) aan: janbrussee@casema.nl o.v.v. uw naam, aantal personen en telefoonnummer.

In verband met Covid-19 is de gang van zaken op deze plantenruilavond aangepast. Zie hiervoor ook onze website. U krijgt een plaats toegewezen waar u blijft staan/ zitten en de planten kan uitstallen. Vervolgens vertelt iedereen om beurten iets over zijn/ haar meegenomen planten en kan het ruilen beginnen met dien verstande dat u aanwijst wat u wilt hebben. Eén van onze bestuursleden brengt het dan bij u.

Vaste planten die te groot zijn geworden kunnen nu in stukken verdeeld worden (gewoon met een scherpe schop door midden steken). Maar ook kuipplanten, b.v. Agapanthus of Oleander kunt U scheuren of doormidden snijden. Van de Pelargonium (kamergeranium) en Fuchsia kunnen stekken genomen worden. Heeft u teveel aan planten kom ze dan ruilen! Kleine struiken, kamerplanten en/ of zaden zijn ook welkom. Heeft u niets te ruilen kom dan toch eens kijken, er blijft altijd wat over! Wilt u wel de zaden en/ of planten, indien mogelijk, van de juiste naam voorzien? Neem ook wat pakmateriaal mee zoals kranten en plastic zakken. Na het ruilen is er nog gelegenheid om tuinvragen te stellen aan de diverse deskundige mensen die ook op deze ruilavond aanwezig zijn. Jan Brussee.

Deze digitale nieuwsbrief is een uitgave van Groei & Bloei afdeling Leiden.

Bezoek (of terug naar) de website