Leiden

Nieuwe rubriek:  De klimaatvriendelijke tuin.

Nelly van Doorn doet een jaar lang verslag van de aanleg en ontwikkeling van de klimaatvriendelijke tuin rondom haar woning.
Deze keer: wensen, ontwerp en start van de aanleg.

De nieuwe tuin bestand tegen klimaat verandering.
De tuin ligt rondom een oude gymnastiekzaal. Pand en tuin bedragen een oppervlakte van 1000m2.
In de voormalige kleedkamer is een huis gecreëerd voor de ouders van het gezin, dat in de gymzaal gaat wonen. De tuin wordt een gezamenlijk project, waarin zoveel mogelijk bestaande materialen en beplanting worden hergebruikt.
De oude situatie: de tuin bestaat uit een speelterrein van eenvoudige straattegels en een verwilderde beplanting.

 

De wens van de bewoners is een milieuvriendelijke tuin, zonder harde bestrating. De oprit wordt met olivijn op grindplaten gemaakt. De keuze voor olivijn is gemaakt omdat deze grindsoort CO2 bindt.

Omdat de bewoners van de kleedkamers ouder zijn is de wens om een gedeelte van de achtertuin van een hoge bak te Hvoorzien, voor gemakkelijk onderhoud. Hiervoor worden de oude stoeptegels gebruikt, nadat ze gebroken zijn. Ze willen een wateropslag in de vorm van een grote wadi met een verdiept gedeelte waar water in kan blijven staan. In plaats van verharding voor een terras, is gekozen voor het kleinste soort maasgrind (4-8 mm).

Bestaande bomen moeten laten staan. Er worden extra bomen geplant voor bloesem, vruchten en schaduw en dichte stekelige struiken waar vogeltjes rustig kunnen broeden.
Gedeeltelijk zal de tuin er bosachtig uit komen te zien.

Inheemse planten, die tegen vocht en droogte bestand zijn, moeten de tuin opfleuren: o.a. in de voortuin een bloemenweide met wilde bloemen voor insecten. In de achtertuin komt een gedeelte sier- pluktuin.

De opdracht voor het  ontwerp en beplantingsplan werd gegund aan Robert Kruijt, landschaps- en tuinarchitect.
Hoveniersbedrijf Leo van der Valk uit Katwijk is de uitvoerder.