Leiden
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief maart 2021

Lentekriebels

Krokussen in het gras

Lekker buiten zonder jas

Voorzichtig kan het zaaien weer beginnen 

Ontdek de Lente, ontdek weer nieuwe dingen.

PAASDEMONSTRATIE 2021

Leden van de afdeling Leiden kunnen zich aansluiten bij de paasdemonstratie van de afdeling Westland.

De paasdemonstratie van Groei & Bloei Westland vindt, door de maatregelen rondom het coronavirus, dit jaar online plaats. Marja Grootenboer van het Natuur Atelier zal de invulling van het geheel voor haar rekening nemen. De paasdemonstratie gaat op woensdagavond 10 maart a.s. via een video op YouTube vanaf 20.00 uur online. U kunt de video op ieder tijdstip dat u schikt kijken. 

Aanmelden voor dit online-evenement kan tot 9 maart a.s. via het aanmeldingsformulier op de website van de afdeling: westland.groei.nl/over-ons/contact/
Voorafgaand aan de demonstratie krijgt u per e-mail een lijstje van de benodigde materialen. Deelname is gratis.
 

Snoeicursus via internet

Snoeien is voor veel tuinliefhebbers een moeilijk karwei. Je moet niet alleen kennis van de plant, maar ook moed en durf hebben. Waar moet je op letten en wat is nu eigenlijk het beste tijdstip? En wat is het verschil tussen vormsnoei en onderhoudssnoei?

Donderdag 18 maart, 20.00 uur, bespreek ik via internet het snoeien van siergewassen.

Aanmelden: uiterlijk op 16 maart per e-mail: janbrussee@casema.nl  U krijgt dan de link op dinsdag of woensdag voorafgaand aan de lezing toegestuurd via e-mail.

Info en opgave: Jan Brussee

Nieuwe rubriek: De klimaatvriendelijke tuin.


Nelly van Doorn doet een jaar lang verslag van de aanleg en ontwikkeling van de klimaatvriendelijke tuin rondom haar woning.
Deze keer: wensen, ontwerp en start van de aanleg.

De nieuwe tuin is bestand tegen klimaatverandering.
De tuin ligt rondom een oude gymnastiekzaal. Pand en tuin bedragen een oppervlakte van 1000m2.
In de voormalige kleedkamer is een huis gecreëerd voor de ouders van het gezin, dat in de gymzaal gaat wonen. De tuin wordt een gezamenlijk project, waarin zoveel mogelijk bestaande materialen en beplanting worden hergebruikt.
De oude situatie: de tuin bestaat uit een speelterrein van eenvoudige straattegels en een verwilderde beplanting.

De wens van de bewoners is een milieuvriendelijke tuin, zonder harde bestrating. De oprit wordt met olivijn op grindplaten gemaakt. De keuze voor olivijn is gemaakt omdat deze grindsoort CO2 bindt.

Omdat de bewoners van de kleedkamers ouder zijn, is de wens om een gedeelte van de achtertuin van een hoge bak te voorzien voor gemakkelijk onderhoud. Hiervoor worden de oude stoeptegels gebruikt, nadat ze gebroken zijn. Ze willen een wateropslag in de vorm van een grote wadi met een verdiept gedeelte waar water in kan blijven staan. In plaats van verharding voor een terras is gekozen voor het kleinste soort maasgrind (4-8 mm).

Bestaande bomen moeten blijven staan. Er worden extra bomen geplant voor bloesem, vruchten, schaduw en dichte stekelige struiken, waar vogeltjes rustig kunnen broeden.
Gedeeltelijk zal de tuin er bosachtig uit komen te zien.

Inheemse planten, die tegen vocht en droogte bestand zijn, moeten de tuin opfleuren: o.a. in de voortuin een bloemenweide met wilde bloemen voor insecten. In de achtertuin komt een gedeelte sier- pluktuin.

De opdracht voor het ontwerp en beplantingsplan werd gegund aan Robert Kruijt, landschaps- en tuinarchitect.
Hoveniersbedrijf Leo van der Valk uit Katwijk is de uitvoerder.


Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Ledenwerving. Voorjaarsactie maart t/m 19 mei.

Nieuwe leden die zich via een afdeling aanmelden hebben extra voordeel boven nieuwe leden die via de landelijke website binnenkomen: via de afdeling krijgen zij een cadeau EN korting, via www.groei.nl moeten zij kiezen tussen het cadeau OF de korting.

Het geschenk bij de Voorjaarsactie 2021 is de Felco 14 snoeischaar, een mooie schaar die ook geschikt is voor mensen met een wat kleinere hand.

Wat houdt de actie in?
Nieuwe leden ontvangen het maart-, april- of mei-nummer gratis. 
Zij ontvangen tevens gratis de Felco 14 snoeischaar ter waarde van € 52,-.
De artikelen worden thuis geleverd.

Voor de rest van het jaar 2021 betalen zij nog:
•    met het maartnummer (actie t/m 17 maart, betalen vanaf april): € 43,95 in plaats van € 59,-; een korting van ruim € 15,-
•    met het aprilnummer (18 maart t/m 21 april, betalen vanaf mei): € 38,95 in plaats van € 52,-; een korting van ruim € 13,-
•    met het meinummer (22 april t/m 19 mei, betalen vanaf juni): € 32,95 in plaats van € 44,-; een korting van ruim € 11,-

Gebruik het formulier om u aan te melden via onze afdeling. Alleen dan krijgt u EN korting EN de Felco snoeischaar. 
Klik hier om naar het formulier te gaan
 

Vooruitblik april.

Op woensdag 21 april houden we de ledenvergadering via internet met daarbij een lezing van Suze Peters over 'onkruid'. Meer info in de volgende Nieuwsbrief. Noteert u het alvast in uw agenda?

Kleurenpracht - Een tentoonstelling over het schilderen van bollenvelden

Kleurenpracht - Een tentoonstelling over het schilderen van bollenvelden

3 april – 31 juli 2021

In Museum de Zwarte Tulp.

Toen de bollenkwekers omstreeks 1870 in de zandvlakten achter de duinen bollenvelden gingen aanleggen - percelen bolbloemen in één kleur -, waren het toeristen maar ook schilders die al snel de ongewone schoonheid daarvan zagen. De bloeiende bollenvelden zijn sindsdien een geliefd onderwerp voor schilders uit buiten- en binnenland.  
De tentoonstelling Kleurenpracht laat zien hoe schilders te werk gaan bij het maken van hun schilderijen. Soms zitten ze met hun schildersezel in het veld en schilderen hun werken direct naar de werkelijkheid. Ook maken ze tekeningen of schetsen ter plekke die in hun atelier worden uitgewerkt tot schilderijen. Tegenwoordig zijn ook foto’s of dia’s goede hulpmiddelen bij het creëren van een bollenveldenschilderij.
Aan de hand van werk van bollenveldenschilders uit vier generaties wordt in de tentoonstelling de werkwijze van schilders zichtbaar gemaakt.

Voor nadere informatie zie de website: www.museumdezwartetulp.nl