Leiden
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Maart 2020

LEZING: BOLLEN EN BOLLENKOORTS DOOR CARLA TEUNE.

Datum:     woensdag 11 maart 2020. 
Aanvang:  20.00 uur 
Lokatie:    Wellant College, Lange Voort 70, 2341 KD Oegstgeest. 
 
In welk seizoen kun je nou beter praten over bloembollen? Het voorjaar als er zoveel bollen in bloei zijn, of in het najaar als je bloembollen wilt bestellen. Vandaar dan ook dat ik in beide seizoenen vaak gevraagd wordt om wat over vooral minder bekende bolletjes te vertellen. 
 
Het is bovendien een onderwerp dat mij na aan het hart ligt en ik heb in de afgelopen jaren dan ook heel veel bolletjes in de Hortus geplant of verplant. En ik heb nog plannen om er aankomende herfst mee door te gaan. 
Diegenen onder U die in januari-februari in de Hortus hebben gewandeld, konden de vele duizenden Sneeuwklokjes zien onder de grote Varenbeuk, in combinatie met de allerlei tinten roze van Cyclamen coum (die overigens ook onder de Bruine Beuk op het Sterrenwachtterrein staan). 
Er staan her en der vele duizenden Crocussen uitgeplant, aan de Singelkant (lekker vochtig) staan heel veel zich goed vermeerderende Zomerklokjes en ga zo maar door. 
Misschien zijn er onder U die op zondag 8 maart de wandeling: “Vroege bloeiers” mee gaan lopen en dan zien wat er begin maart al aan bolletjes in de Leidse Hortus te zien is. 
 
Dat alles en nog veel meer, wil ik U aan de hand van plaatjes graag laten zien op 11 maart a.s. in de hoop dat het U inspireert om bolletjes in Uw eigen tuin(tje) of zelfs in bakken op het balkon aan te planten. 
 
Carla Teune.  

Aansluitend aan de lezing is de Algemene Ledenvergadering.

AGENDA:  
  1. Opening door de voorzitter 
  2. Mededelingen 
  3. Secretarieel jaarverslag 
  4. Financieel jaarverslag 
  5. Verslag van de kascommissie 2019 
  6. Benoeming kascommissie 2020 
  7. Vaststellen begroting 2020 
  8. Bestuursverkiezing. Aftredend Jaap Maandag algemeen bestuurder en Sjef van Beek    
      algemeen bestuurder en ledenadministrateur. 
      Beide zijn herkiesbaar.  
  9. Rondvraag 
10. Sluiting 

Snoeicursus

Op donderdag 12 en donderdag 19 maart 2020 in het Wellant College,

Lange Voort 70 , Oegstgeest. Aanvang:20.00 uur.

Snoeien is voor veel tuinliefhebbers een moeilijk karwei. Je moet niet alleen kennis van de plant, maar ook moed en durf hebben. Waar moet je op letten en wat is nu eigenlijk het beste tijdstip? En wat is het verschil tussen vormsnoei en onderhoudssnoei?

Niet alleen de gewone bomen en struiken, maar ook vruchtbomen/struiken, worden besproken. Een niet onbelangrijk onderdeel is het gereedschap, ook dit zal uitvoerig uitgelegd worden.

Donderdag 12 maart bespreek ik het snoeien van bladverliezende en groenblijvende heesters,  rozen en klimplanten. Donderdag 19 maart komen de vruchtbomen/struiken aan bod. 

Info en opgave: Jan Brussee

TEGEL ERUIT PLANT ERIN ZATERDAG 28 MAART

28 maart organiseert Groei & Bloei dit jaar samen met Intratuin voor de 6e keer de inwisselactie ‘Tegel eruit, plant erin’ met als doel: een nog groener Nederland. Planten zorgen niet alleen voor een prettig leefklimaat maar ook voor een betere biodiversiteit (bijvoorbeeld meer voedsel voor bijen en vlinders). Daarnaast dragen ze een steentje bij aan een natuurlijke oplossing van de gevolgen van klimaatverandering. 
 
Kom op zaterdag 28 maart 2020 tussen 10.00 en 15.00 uur met een tuintegel (minimaal 30 x 30 cm en maximaal 1 tegel per persoon) naar een vestiging van Intratuin. Daar staan vrijwilligers van Groei & Bloei klaar om de tegel in ontvangst te nemen. Je ontvangt vervolgens een voucher voor een gratis actieplant. Wij staan met een informatiestand in de Intratuin Voorschoten. 
 

PLANTEN-RUILAVOND

Datum:    woensdag 1 april 2020 
Aanvang: 20.00 uur 
Locatie:    Wellant College, Lange Voort 70, Oegstgeest. 
 
Door de warme winter staan op dit moment in mijn tuin de Maagdenpalm (Vinca minor), de Sierkwee (Chaenomeles japonica) en de Narcissen volop te bloeien. De Sneeuwklokjes zijn al uitgebloeid. Ook de Mahonia aquifolium, met trosjes gele bloemen, staat te stralen in de zon, die zich af en toe laat zien. 
 
Eind maart – begin april wordt het weer tijd voor de tuin. Vaste planten die te groot zijn geworden gewoon in stukken verdelen, (met een scherpe schop door midden steken). 
Kuipplanten kunnen eind april verpot worden en vanaf half april kan er gezaaid worden. 
 
Heeft u teveel aan planten kom ze dan ruilen! Kleine struiken, kamerplanten en/of zaden zijn ook welkom. 
Wilt u wel de zaden en/of planten, indien mogelijk, van de juiste naam voorzien? 
Neem ook wat inpakmateriaal mee, zoals kranten en plastic zakken. 
Heeft u niets te ruilen, kom dan toch eens kijken, er blijft altijd wat over! 
De tafel met zaden staat weer klaar. U kunt daar tientallen soorten zaden uitzoeken die gratis zijn mee te nemen. 
 
Na het ruilen is er nog gelegenheid om tuinvragen te stellen aan de diverse deskundige mensen die ook op deze ruilavond aanwezig zijn. 
 
Jan Brussee. 
 

DAGTOCHT NAAR GARDENISTA 16 MEI 2020

Heeft u vorig jaar ook zo genoten van het door Groei en Bloei georganiseerde tuinevenement GARDENISTA? Wij ook!

Het thema van dit jaar, Leef in het groen, staat voor het goede gevoel dat groen kan geven. De bezoekers gaan dit ervaren in een totale groenbeleving, zodat ze er ‘groener uit komen dan ze binnenkomen’. Daarbij gaan we verder dan tuinen en bloemen; op alle onderdelen van het festival speelt duurzaamheid een centrale rol. Meer info zie website Gardenista klik hier

Daarom organiseert de afdeling Leiden e.o. een dagtocht naar dit jaarijks terugkerende tuinevenement. Dit jaar wordt het gehouden op een nieuwe locatie: De Historische Buitenplaats Den Alerdinck een prachtig landgoed gelegen in Laag Zuthem in de buurt van Zwolle.

Datum:   16 mei
Vertrek:  vanaf transferium: 9.00, verwachtte thuiskomst ca.18.00
Doel:       tuinevenement Gardenista 
Kosten:   35,00 euro, inclusief entree

U kunt zich opgeven bij: info@leiden.groei.nl, vermeld in deze e-mail u naam, adres, telefoonnummer en met hoeveel personen u meegaat. Zorgt u wel dat de naam van degene die reserveert en degene die betaald het zelfde zijn? Anders kunnen wij uw betaling niet aan uw reservering koppelen.

Gelijktijdig met het verzenden van de gegevens het bedrag overmaken op rek.nr.: NL68 INGB 0000005586 ten name van Pen Kon Mij v Tuinbouwen PLantkunden te  Leiden,  Met vermelding Dagtocht Gardenista en uw telefoonnummer. Uw overschrijving geldt als inschrijving. 

TUINENDAGTOCHT 4 JULI 2020

De tuinreis commissie heeft je gevraagd om 4 juli alvast in je agenda te noteren. En niet voor niets, op deze dag hebben wij voor de tuinliefhebbers de volgende tuinendagtocht samengesteld:

Om 8.30 vertrekken wij vanaf het transferium aan de Rhijnhofweg. Zowel per auto, fiets als openbaarvervoer (bus 20, 21) te bereiken.
Vandaar gaan we met een luxe touringcar naar onze eerste tuin.

Tuin op de Haar, www.opentuinopdehaar.nl
Na de introductie door de eigenaren kunt u hier volop genieten van de tuin die in 7 sferen is verdeeld. Er is bijvoorbeeld het historische Rabattenbos, de rozentuin, engelse borders enz. Veel schaduw tolerante planten waarvan een groot deel is voorzien van etiketten. Toch een plant gevonden zonder etiket? Geen nood de eigenaren lopen in de tuin en zullen je graag verder helpen. 
Aan het eind van dit bezoek zullen wij hier van een uitgebreide lunch genieten 
Daarna vertrekken we naar;

Tuin de Grampel.
Deze open zonnige tuin van 2500 m² heeft geen eigen website maar op www.europesetuinen.nl/tuinen-nl-gelderland.htm onderaan kan je doorklikken naar foto’s van deze mooie tuin met vijver, borders en prachtige doorkijkjes naar het omringende landschap. Na de introductie van de eigenaresse kan je op eigen gelegenheid door deze originele en perfect onderhouden tuin dwalen. Doorsneden door paadjes, met mooie borders in ronde lijnen, verrassende bijgebouwtjes, een vijver met brug, een kas en een onderhoudsvriendelijke groentetuin. 
Na een kop thee/koffie met (eigen gebakken) koek gaan we door naar;

Kwekerij de Hessenhof, www.hessenhof.nl
Goede wijn behoeft geen krans, wie kent deze biologische kwekerij niet? Misschien van een eerder bezoek maar ook van de vele artikelen in het blad Groei en Bloei. Hans Kramer heet ons van harte welkom op zijn kwekerij waarna we op ons gemak kunnen genieten van deze fantastische collectie biologische gekweekte planten. Bewonder de ca. 6000 planten op de moederbedden. Van deze planten worden de planten voor de verkoop gestekt. Of misschien gaat u direct voor de plantjes die te koop zijn.  Gebruik op de kwekerij vooral de catalogus zo zoekt u gerichter* of loop gewoon lekker langs de plantenbedden en laat aan het toeval over waar u “tegenaan loopt”. Als u iets speciaals zoekt kunt u natuurlijk eerst de website bezoeken om te kijken of u favoriet er bij staat. Geniet van al het moois dat deze kwekerij te bieden heeft..
Vragen op planten gebied ? Stel ze gerust! 
* Je  kunt een catalogus lenen bij de kwekerij maar ze zijn ook te koop, een ware bron  van planten informatie.

De bus heeft een groot bagageruim rollators e.d en de aankopen kunnen dus gerust mee.

Moe maar gelukkig keren we rond 17.00 uur huiswaarts.

In het kort:
4 juli 2020
08.30 uur Vertrek Transferium P&R Rhijnhofweg
10.00 uur Tuin op den Haar, Adres: Hoevelakense Boslaan 1, 3871 KA Hoevelaken
                 Tuin bezoek en lunch.
12.45 uur Vertrek naar tuin de Grampel, Rijnsteeg 6, 6721 NP Bennekom
13.15 uur Aankomst   
15.00 uur Vertrek Hessenhof, Hessenweg 41, 6718 TC Ede
17.00 uur Vertrek naar Leiden
Ca. 18.30 Aankomst Transferium
 
Datum: 4 juli 2020
Vertrek vanaf transferium: 8.30u, verwachtte thuiskomst ca.18.00u
Doel: Tuinendagtocht
Kosten: 45,00 euro, inclusief entree’s, koffie en uitgebreide lunch
U kunt zich opgeven bij: info@leiden.groei.nl, vermeld in deze e-mail u naam, adres, telefoonnummer en met hoeveel personen u meegaat. Zorgt u wel dat de naam van degene die reserveert en degene die betaald het zelfde zijn? Anders kunnen wij uw betaling niet aan uw reservering koppelen.
Gelijktijdig met het verzenden van de gegevens het bedrag overmaken op rek.nr.: NL68 INGB 0000005586 ten name van Pen Kon Mij v Tuinbouwen Plantkunde te Leiden,  Met vermelding Tuinendagtocht 4 juli en uw telefoonnummer. Uw overschrijving geldt als inschrijving. 

Oproep deelnemers Open Tuinen Weekend.

Op 20 en 21 juni 2020 wordt het landelijk georganiseerde Groei & Bloei Open Tuinen Weekend gehouden. 
Dit jaar doet de afdeling Leiden e.o. ook weer mee. 
Om het te laten slagen hebben we uw hulp nodig. Heeft u een leuke tuin, groot of klein, en wilt u deze openstellen voor bezoekers op zaterdag 20 en/ of zondag 21 juni laat het ons dan weten. Stuur een e-mail, bij voorkeur met een foto van de tuin, naar info@leiden.groei.nl met daarbij de locatie en de openingstijden. 
Groei & Bloei zorgt in juni voor promotie en publiceert de lijst met te bezoeken tuinen via de Nieuwsbrief en de websit

Deze digitale nieuwsbrief is een uitgave van Groei & Bloei afdeling Leiden.

Bezoek (of terug naar) de website