Groentips & Groeninfo

De wonderboom (Ricinus communis)

 

Deze plant wordt wonderboom genoemd omdat er in een zeer snel tempo uit een zaadje een enorme plant groeit. De naam wonderboon heeft hij te danken aan de wonderolie die er vroeger uit gewonnen werd. De naam boon is echter niet correct deze plant is geen vlinderbloemige maar hoort bij de wolfsmelkachtige (Euphorbiaceae).

In ons klimaat wordt hij meestal zo?n 1,5 tot 2 meter maar er zijn er ook die de 4 meter hebben gehaald. In Afrika waar de plant oorspronkelijk vandaan komt bereikt hij een hoogte van ca. 15 meter en is daar wel meerjarig. Het blad is groen of groen met een rode gloed en zeer decoratief. Om zelf zaden te winnen hebben we een warme zonnige zomer nodig.

 

De  plant heeft zeer decoratieve zaden (zie onze website) die wel iets van een volgezogen teek weg hebben. De naam Ricinus betekent dan ook teek in het Latijn. Van deze zaden werd vroeger wonderolie geperst, deze olie heeft een laxerende werking. En werd vroeger ook gebruikt om de bevalling

op te wekken. De olie kan ook worden toegepast in zeep, smeermiddelen, verf, inkt, enz. In Engeland staat deze olie bekend onder de naam Castor oil.

De overgebleven pulp is zeer giftig voor mens en dier. Vroeger werd de pulp aan vee gevoerd maar moest dan eerst langdurig gekookt worden om de giftigheid te verliezen. Het giftige bestanddeel heet ricine en minder dan 1 mg (kan in 1 boon zitten) kan voor een mens al dodelijk zijn. Oppassen dus dat kinderen niet op het idee komen dit grappig ?boontje? eens te proeven!!

Als een cel 1 molecuul  ricine heeft opgenomen kan deze geen eiwitten meer omzetten en sterft. Deze eigenschap wordt onderzocht in de strijd tegen kanker.

 

Zaaien

In ons klimaat is het een eenjarige plant die het beste ter plaatse gezaaid kan worden. Voortrekken kan maar meestal overleefd de plant het verspenen niet. Als u dit probeert kun u de jonge plantjes het beste in juni buiten uitplanten, het zijn dan al planten van formaat.  Buiten zaaien in april-mei bij mooi zonnig weer, in voedsel- en humusrijke grond en op het zonnigste plekje van de tuin. Om deze plant groot te laten worden moet u veel voedsel en water geven.

 

meer
30
Nov
“Doet u mij maar een onderhoudsvrije tuin, alstublieft”
28
Nov
Tweedledee en Tweedledum