Groentips & Groeninfo

Velt en de Vrienden van Berbice organiseren een cursus Leifruit

Vanaf het einde van de 17e eeuw is er op Buitenplaats Berbice veel geëxperimenteerd met de teelt van leifruit. Niet voor niets is Berbice in Voorschoten nog steeds de buitenplaats met het grootste en oudste ensemble experimentele fruitmuren.

Nu het leifruit op Berbice weer geleidelijk zichtbaar en beleefbaar wordt start er na de winter een cursus leifruit. Het is een cursus voor beginners. De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van 2 ½ uur op een zaterdag tussen half februari en begin juli. De cursus wordt georganiseerd door Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, en de Vrienden van Berbice.

De hele cursus kost 60 euro. Voor leden van Velt 50 euro. De helft van het cursusgeld gaat naar de Vrienden van Berbice. Max. aantal cursisten 8. De cursus bestaat uit een combinatie van theorie en vooral praktijk. Pitvruchten als peer en appel, steenvruchten ( b.v. perzik ), kleinfruit zoals bessen en frambozen.

cursusdata en tijden:
• 24 februari 14.00-16.30 Wintersnoei pitvruchten en kleinfruit. Algemene uitgangspunten en basisprincipes. Info over grond, onderstammen, soorten geschikt voor leifruit.
• 14 april 09.30-12.00 Snoei en opbouw steenvruchten. Voorjaars snoei moerbei en vijg. Methoden voor een evenwichtige groei.
• 19 mei 09.30-12.00 Zomersnoei met scheutdunning pitvruchten. Opbouw vruchtzetels.
• 07 juli 14.00-16.30 1e nijping pitvruchten. Toppen en dunnen perziken.
informatie of aanmelden bij Hennes Claassen hennesheim(at)xs4all.nl
Bron: Cursus Leifruit Velt Holland Rijnland - Facebook