Leiden

LEZING KIRGIZIË EN MONGOLIË

Spreker:    Dhr. J.W. Lagerweij
Datum:    donderdag 15 oktober 2020
Locatie:    Wellantcollege, Lange Voort 70, 2341 KD Oegstgeest
Aanvang:    20.00 uur
Aanmelden:     per email naar info@leiden.groei.nl o.v.v. uw naam, aantal personen en telefoonnummer (uiterlijk 14 okt.).


Kirgizië: een land vol bloemen, natuur en cultuur. Mongolië: een fietstocht in de voetsporen van Djengis Khan. Ik neem u mee naar Kirgizië en Mongolië, twee landen in Centraal Azië. Tot voor kort voor ons nog witte vlekken op de wereldkaart.
Eerst neem ik u mee op een botanische reis door Kirgizië. In omvang slechts half de grootte van Duitsland maar met meer plantensoorten dan in heel Europa. In Kirgizië zie je de planten in hun oorspronkelijke omgeving: indrukwekkende landschappen die elkaar voortdurend afwisselen. Miljoenen edelweissen, prachtige gentianen, berghellingen vol geraniums, de oervorm van de ridderspoor.
In het tweede deel reizen we onder meer over de oneindige groene steppen van Mongolië, waar nomadische veehouders al eeuwen lang rondtrekken met hun kuddes en wonen in hun gers (tenten).
Mongolië is voor een groot deel een hoogvlakte die in hoogte varieert van 1.000 tot 2.000 meter. Het noorden en westen zijn overwegend bergachtig en in het zuiden ligt de Gobi-woestijn die doorloopt tot in China. Omdat het land ver van de zee ligt heeft het een extreem landklimaat met winters die vaak lang en koud zijn, met veel sneeuw. De zomers zijn er kort en heet. In die periode kleuren de hellingen er blauw door de irissen of geel door de bloeiende trollius. Kortom: Mongolië is een land van oneindige vlakten met restanten van een historische cultuur. Een land ook waar de ‘oude’ Djengis Khan nog overal aanwezig is. Maar je ervaart er bovenal de enorme gastvrijheid van de mensen
J.W. Lagerweij.