Leiden

LEZING: ‘Het verborgen, mysterieuze en wonderlijke leven van paddenstoelen’.

Datum: woensdag 15 november 2023.

Aanvang: 20.00 uur

Door: Leo Brand

Locatie: Yuverta, Lange Voort 70, 2341 KD Oegstgeest.

Paddenstoelen hebben in de loop der eeuwen altijd de mensheid verbaasd. Ze zijn dan ook altijd verbonden geweest met de mythen en sagen van het volksgeloof.  Men vond het maar raar en niet gewoon, eigenlijk was het allemaal hekserij of…. had het te maken met de duivel? Dat kon toch eigenlijk ook niet anders want de ene dag liep je door het bos te wandelen en was er nog niets te zien, niets aan de hand dus. Maar o wee, de volgende dag stond het bos vol met van die kleurrijke gekke dingen.

Vele verhalen over heksen, trollen, feeën en kabouters, elfjes en ja zelf de duivel deden dan ook de ronde. En ja….. was de paddenstoel niet de zetel van een pad, ook al zo’n duivels dier. Heden ten dagen is dat nog steeds aan de naamgeving van sommige paddenstoelen en zwammen te merken. Namen als: Satansboleet, Heksenboleet, Duivelsei, Duivelsbrood russula, Elfenbankje en Vliegenzwam worden nog steeds in verband gebracht met die mooie verhalen. Verhalen die ik zeker ook tijdens deze lezing zal vertellen.

Wat zijn nu eigenlijk paddenstoelen? Paddenstoelen behoren tot de schimmels. De paddenstoelen zoals wij die waarnemen zijn sporenvormende organen van over het algemeen onzichtbaar levende schimmels. De eigenlijke schimmelplant bestaat uit een uitgebreid stelsel van zeer fijne schimmeldraden (hyfen), die ergens in of op groeien. Dit kan grond, mest of hout zijn maar ook veertjes of bladeren. Zo'n hoeveelheid schimmeldraden bij elkaar noemen we het ‘mycelium’ dat in het juiste seizoen een knobbeltje vormt, de zogenaamde ‘zwamvlok’. Uit zo’n zwamvlok groeit dan de voor ons uiteindelijk zichtbare paddenstoel of zwam.

Met deze lezing probeer ik een beeld te scheppen van een aantal paddenstoelen en zwammen die in Nederland voorkomen. Waar men ze kan vinden en wanneer. Zowel de echte paddenstoelen, met een hoed en een steel, alsook de meest voorkomende  houtzwammen worden besproken. Kortom, een lezing geschikt voor jong en oud.