Leiden

LEZING: Lang leve de bodem door Anne Marie van Dam

Datum: woensdag 20 september 2023.

Aanvang: 20.00 uur

Locatie: Yuverta (Wellant College), Lange Voort 70, 2341 KD Oegstgeest.

De bodem: de basis onder elk tuinparadijs

Een tuin zit soms vol verrassingen: een prachtig kruimelige bodem, of juist keiharde kluiten wateroverlast of droogte, glibberige paden of stoffig zand. Sommige planten groeien er fantastisch, andere leggen al snel het loodje. Veel van die teleurstellingen zijn verleden tijd als je je grond leert kennen.

Dan kun je begrijpen welke planten het er naar hun zin hebben, en hoe je tuin een levendige groene oase kan zijn voor mens en natuur.  In deze lezing vertelt Anne Marie van Dam hoe je je grond kunt onderzoeken en geeft ze tips om met die informatie een heus tuin-natuurmonument te maken.

Na afloop van de presentatie is er gelegenheid om de bodemsamenstelling en de zuurgraad van meegebrachte grondmonsters te onderzoeken. Verzamel daarvoor grond uit de laag 0-20 cm diep van verschillende plekken in de tuin. Meng die door elkaar en neem een representatief monster mee.

Dr Ir Anne Marie van Dam is bodemkundige, een enthousiaste tuinier en lid van onze Groei&Bloei-afdeling. Samen met Caroline de Vlaam schreef ze Leve de Bodem! een gezonde basis onder elke tuin. (KNNV Uitgeverij). Je kunt het boek na de presentatie en de grondonderzoeken aanschaffen voor € 24,95. Betaling kan contant of via een betaalverzoek.